Η παρουσίαση των σεμιναρίων και workshops θα γίνει την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 20.00 μ.μ, στον χώρο του Music Society, στην Κτενά 8, στον 3o όροφο, με την παρουσία όλων των εισηγητών.
Σεμινάρια
Εισηγητής: Μάρκος Φράγκος
Κάθε Δευτέρα 21.00-23.30
Έναρξη: 14 Μαρτίου
Μία χρονολογική περιδιάβαση στην ιστορία της pop κουλτούρας, από το 1955 μέχρι σήμερα. Οι κοινωνικοί παράμετροι που γέννησαν τα ρεύματα, οι σπουδαιότεροι σταθμοί της μουσικής rock ιστορίας, η αναζήτηση της αυθεντικότητας και η διαμόρφωση των κριτηρίων για μια απολαυστική και αποτελεσματική ακρόαση.
Από τα blues του Mississippi στην Motown και από την ψυχεδέλεια στο punk και την disco. Μέχρι την brit pop, τους Goths, τους νεορομαντικούς και την νεοϋορκέζικη πρωτοπορία της chamber pop. Ακροάσεις, ασκήσεις και συζητήσεις στο δρόμο προς την δημιουργική ανακάλυψη του σύγχρονου μουσικού πολιτισμού.
Ο Μάρκος Φράγκος είναι μουσικός δημοσιογράφος και μουσικοκριτικός. Επίσης εξαιρετικά τεμπέλης. Όταν δεν γράφει –μόνιμα, μονότονα και σπαστικά- περί μουσικής ή εμπνευσμένος από αυτήν, σκέφτεται ότι θα ήθελε να γράψει κάτι που του φάνηκε για δέκα δευτερόλεπτα, πάρα πολύ υποσχόμενο. Το οποίο φυσικά δεν ολοκληρώνει στις πλείστες περιπτώσεις. Έχει κάνει οικονομικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Αθηνών (αυτό λέγεται ειρωνία διότι είναι μονίμως ρέστος), έχει εργαστεί σε δισκογραφικές εταιρίες (τμήματα special marketing EMI, Warner) αλλά και εταιρίες κινηματογραφικής διανομής (Odeon, ως διευθυντής στο γραφείο Τύπου), είναι περιστασιακός ραδιοφωνικός παραγωγός (βαριέται τη ρουτίνα) και αρθρογραφεί σε μόνιμη βάση στο Big Fish, στο ΣΙΝΕΜΑ, στην Vogue, στο FAQ κ.λπ. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης στο ΠΟΠ + ΡΟΚ και στο Sonik και είναι επίδοξος συγγραφέας (τριων βιβλίων που ‘τρέχουν’ παράλληλα και βάζει τρικλοποδιές το ένα στο άλλο).
Αρθρογραφία στον μουσικό τύπο
Εισηγητής: Χάρης Συμβουλίδης
Κάθε Τρίτη 21.00-23.30
Έναρξη: 8 Μαρτίου
Ο μουσικός τύπος βασίζεται σε 4 παραμέτρους : την κριτική των δίσκων , την κριτική των συναυλιών , τις συνεντεύξεις των καλλιτεχνών και την αρθρογραφία γνώμης .
Κάθε μία απαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις του αντικειμένου αλλά και διαφορετικό για την καθεμιά τρόπο προσέγγισης και τελικά γραφής .Διαφορές όμως υπάρχουν στη γραφή, ανάλογα και με τη μορφή του μουσικού τύπου : αλλιώς γράφεις στο έντυπο, αλλιώς στο site και εντελώς διαφορετικά στο fanzine.
Αν και ένα σημαντικό μέρος του μουσικού τύπου αποτελεί προϊόν κοινωνικοποίησης, ένα άλλο μεγάλο μέρος του διδάσκεται μέσα απο τη συζήτηση , την κοινή αναζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και, ως αποτέλεσμα, την εξέλιξη του γούστου.
Ο Χάρης Συμβουλίδης είναι μουσικοκριτικός, παραγωγός και διδάκτωρ Ιστορίας του 20ου αιώνα. Κατέχει τη θέση του αρχισυντάκτη στο Avopolis, συνεργάζεται με τα περιοδικά Ήχος και Sonik και κάνει ραδιόφωνο Στο Κόκκινο 105,5. Έχει επίσης γράψει μια μελέτη για τη μουσική Oi! (2008) και έχει συμμετάσχει σε μια αντίστοιχη για τους U2 (2010).
Καλλιτεχνική Φωτογραφία – Με το Βλέμμα του Φωτογράφου
Εισηγητής: Σπύρος Στάβερης
Κάθε Πέμπτη 21.30-23.30
Έναρξη: 10 Μαρτίου
Μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο Στάβερης έχει φωτογραφίσει αμέτρητα, επώνυμα και μη, πρόσωπα της Ελληνικής κοινωνίας και έχει εστιάσει με το φακό του σχεδόν σε όλες τις κρυφές πτυχές της Ελληνικής πραγματικότητας, τόσο του περιθωρίου, όσο και του ετερόκλιτου “θιάσου” της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας και, παρότι είναι υποσυνείδητα γνωστές σε όλους μας, με τη δική του εμμονή μεταμορφώνονται και γίνονται ξεκάθαρες, αναγνωρίσιμες, συνειδητές.
Με το προσωπικό του καλλιτεχνικό στίγμα αναδεικνύονται λεπτομέρειες σαγηνευτικές, ευαίσθητες, μελαγχολικές, αστείες, τραγικές, από κόσμους αντιδιαμετρικά αντίθετους, απόλυτα όμως πραγματικούς και ανθρώπινους. Με καθαρά εικαστική προσέγγιση φωτογραφίζει με την ίδια ευλάβεια κοσμικούς, ηθοποιούς, πόρνες, πρεζάκια, λαϊκούς τραγουδιστές, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Και με έναν τρόπο απελευθερωτικό και σχεδόν μαγικό καταφέρνει πάντα να αναδείξει τη δική τους «αλήθεια», είτε πρόκειται για στιγμιότυπα είτε για «στημένα» πορτρέτα.
Ο Σπύρος Στάβερης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παρίσι Ιστορία (Paris VII και EHESS).
Το 1985 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος, κυρίως στα περιοδικά. Συνεργάστηκε με τον γαλλόφωνο τύπο, και με τα περισσότερα σαββατοκυριακάτικα ένθετα των εφημερίδων.Ξεχωριστή και μακρόχρονη συνεργασία είχε με τα έντυπα του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου (Ο1, Symbol, Lifo, κλπ).
Η πιο πρόσφατη έκθεσή του έγινε στην Γκαλερί Έλικα (Αθήνα) τον Νοέμβρη του 2010.
Τεχνικά στοιχεία φωτογραφίας
(Φωτογραφίζω θα πει «γράφω», καταγράφω το φως)
Εισηγήτρια: Σμαρώ Μπότσα
Κάθε Πέμπτη 19:00-21:00
Έναρξη: 10 Μαρτίου
Αποτυπώνω αυτό που με συγκίνησε, μια φευγαλέα εικόνα της ζωής μέσα από τη δική μου ματιά (και άποψη)
Αρκεί ένα απλό “κλικ” γι αυτό; Η τεχνολογία το έχει πλέον απλοποιήσει τόσο πολύ, η τέχνη όμως της φωτογραφίας διατηρεί τα μυστικά και τους κανόνες της, για να δημιουργείς πέρα από την στιγμιαία γοητεία του τυχαίου.
Γι’ αυτό, στο πρώτο άπό τα δύο μέρη των συναντήσεων που θα αφορούν την τεχνική ενημέρωση για τη φωτογραφία, θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για: βάθος πεδίου, ταχύτητα, διάφραγμα…Θα μιλήσουμε για συνθήκες φωτογράφισης, είτε με ήλιο π.χ. δίπλα στη θάλασσα, είτε μέσα σ’ ένα δωμάτιο…είτε ακόμη και σε μια συναυλία! Τι είναι το ISO (ASA παλιότερα) και πώς στο καλό αποφεύγεις τα κόκκινα μάτια ή την ψυχρότητα μιας “φλασαρισμένης” φωτογραφίας;.. Βασικές πληροφορίες και εφαρμογές, που όσο άχαρες ή…εξωτικές φαντάζουν, απαντούν σε βασικά ερωτήματα και απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα!
Αλλά, επειδή στην εποχή, πια, της ψηφιακής φωτογραφίας δεν μπορείς (ούτε θες, πίστεψέ με!) να αγνοήσεις τις επιπλέον δυνατότητες, να σώσεις π.χ. φωτογραφίες που ατύχησαν στη λήψη τους αλλά και να επεμβαίνεις σιγά σιγά δημιουργικά σ’ αυτές, στο δεύτερο μέρος των συναντήσεων θα γίνεται και εισαγωγή στη διαχείρηση/επεξεργασία εικόνας στον υπολογιστή (με εφαρμογές – παραδείγματα)
Καλά φωτο-ταξίδια!
H Σμαρώ Μπότσα έχει γεννηθεί στην Καβάλα (κι έχει να το λέει.!). Απόφοιτη της Βακαλό, έχει κάνει σεμινάρια διοργάνωσης εκθέσεων Τέχνης, Πολιτιστικής Χορηγίας κι εχει εργαστεί στην διεθνή έκθεση Monument to Now (2005). Αγαπά ό,τι έχει να κάνει με εικόνα και φως και μετά από μια 10ετία στη γραφιστική, συνεχίζει στο χώρο της φωτογραφίας (Avopolis, freelance) και του καλλιτεχνικού κοσμήματος, ως ιδρυτικό μέλος της ομάδας καλλιτεχνών του WhiteBox.
Workshops
Όψεις της Μουσικής Έκφρασης
Εισηγητής: Τάσος Ρωσσόπουλος
Σάββατο 19, Κυριακή 20 Μαρτίου
Ο Τάσος Ρωσσόπουλος θα καλύψει στο εργαστήρι αυτό τα εξής θέματα:
Μουσικό Περιεχόμενο (Για ποιους λόγους και με ποιο τρόπο συγκεκριμένα όργανα ή μελωδίες προκαλούν στους περισσότερους από εμάς την ίδια νοητική ή συναισθηματική αντίδραση).
Κλίμακες / Τρόποι (Μια πρώτη εισαγωγή στις minore / majore κλίμακες αλλά και στους μουσικούς τρόπους. «Χαρούμενες» και «θλιμμένες» αλληλουχίες ήχων, συναισθήματα που προκαλούνται στην ακρόαση).
Κατασκευή Soundscape για ραδιοφωνική χρήση (Από τον απλό ήχο μίας νότας στη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος μουσικού χαλιού).
Μελοποιημένη ποίηση (Τρόποι και μυστικά της μελοποίησης ποιημάτων).
Ο Τάσος Ρωσσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Έχει συνθέσει έργα για μεγάλα και μικρά σύνολα, τόσο για φυσικά όσο και για ηλεκτρονικά όργανα. Είναι συνεργάτης του Δ. Παπαδημητρίου στο Τρίτο Πρόγραμμα (από το 2003) καθώς και στη Γενική Διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (από το 2010) στους τομείς προγραμματισμού, παραγωγής και Μουσικών Συνόλων. Έχουν εκδοθεί η “Μέθοδος των τριών” – με τους Γιώργο Κοροπούλη και Ελευθερία Αρβανιτάκη (2006) -, “να υποθέτω τη ματιά” (2008) και “Laceworks” -με την Κορίνα Βουγιούκα σε μεταγραφές για κιθάρα (2008).
Ρεπερτόριο: Μίκης Θεοδωράκης
Εισηγητής: Κώστας Θωμαΐδης
Σάββατο 2, Κυριακή 3 Απριλίου
Ο Κώστας Θωμαΐδης μετά το πολύ επιτυχημένο workshop με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζει τώρα τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Από τα πολύ γνωστά έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη μέχρι τις πιο κρυμμένες πτυχές της μεγάλης μουσικής του πορείας.
Ο Κώστας Θωμαϊδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τη μουσική και το θέατρο απο την παιδική του ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις ,σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνεργαζόμενος με τον Θ. Μικρούτσικο, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Γ.Ανδρέου κ.ά.
Παρουσιάζει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1984 και είναι καθηγητής φωνητικής.
Στυλ και μουσική
Εισηγητής: Μάρκος Φράγκος
Σάββατο 16, Κυριακή 17 Απριλίου
Μια λεπτομερής, σε βάθος εξέταση των συστατικών της γέννησης των νεανικών ρευμάτων του δρόμου, από τους teddies και τους rudies ως τους Goths και τους homies του σύγχρονου hip hop.
Baggy παντελόνια ή σωλήνες;
Ο Μάρκος Φράγκος είναι μουσικός δημοσιογράφος και μουσικοκριτικός. Επίσης εξαιρετικά τεμπέλης. Όταν δεν γράφει –μόνιμα, μονότονα και σπαστικά- περί μουσικής ή εμπνευσμένος από αυτήν, σκέφτεται ότι θα ήθελε να γράψει κάτι που του φάνηκε για δέκα δευτερόλεπτα, πάρα πολύ υποσχόμενο. Το οποίο φυσικά δεν ολοκληρώνει στις πλείστες περιπτώσεις. Έχει κάνει οικονομικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Αθηνών (αυτό λέγεται ειρωνία διότι είναι μονίμως ρέστος), έχει εργαστεί σε δισκογραφικές εταιρίες (τμήματα special marketing EMI, Warner) αλλά και εταιρίες κινηματογραφικής διανομής (Odeon, ως διευθυντής στο γραφείο Τύπου), είναι περιστασιακός ραδιοφωνικός παραγωγός (βαριέται τη ρουτίνα) και αρθρογραφεί σε μόνιμη βάση στο Big Fish, στο ΣΙΝΕΜΑ, στην Vogue, στο FAQ κ.λπ. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης στο ΠΟΠ + ΡΟΚ και στο Sonik και είναι επίδοξος συγγραφέας (τριων βιβλίων που ‘τρέχουν’ παράλληλα και βάζει τρικλοποδιές το ένα στο άλλο).
Ρεπερτόριο: Crossover
Εισηγητής: Γιώργος Φλωράκης
Σάββατο 21, Κυριακή 22 Μαΐου
Τρόποι με τους οποίους μπορεί ένας ραδιοφωνικός παραγωγός να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στα μουσικά ιδιώματα. Crossover καλλιτέχνες, crossover δίσκοι, crossover διαθέσεις, μικρές πονηριές και τερτίπια.
Ο Γιώργος Φλωράκης ακούει μουσική. Στα διαλείμματα των ακροάσεων κάνει ραδιόφωνο, στο Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, γράφει σε μουσικά περιοδικά και site (Δίφωνο, Sonik, Avopolis) και διδάσκει εδώ και επτά χρόνια Ραδιόφωνο, Ιστορία Μουσικής και Λογοτεχνία. Εργάζεται στην Αθήνα, σπούδασε μερικές από τις Επιστήμες του Ανθρώπου και ζει με μια γάτα.
Εργαστήρι Ψυχολογίας
Εισηγήτρια: Ιωάννα Μιχοπούλου
Σάββατο 12, Κυριακή 13 Μαρτίου
Το εργαστήρι έχει χαρακτήρα ευέλικτο, συμμετοχικό και βιωματικό και όχι διδακτικό ή αναλυτικό .
Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε έδαφος στο οποίο θα χτίσουμε χρήσιμες εμπειρίες για όλους με βάση την αναγνώριση και την εκτίμηση του πλούτου των μελών της ομάδας και την επαφή με τα όνειρα και τις ελπίδες δημιουργίας μας. Ένα κάλεσμα για να λύσουμε σε μικρά κομματάκια,να εξερευνήσουμε και να αναδομήσυμε τις πραγματικότητες στις οποίες ο καθένας μας είναι δέκτης και δημιουργός.
Το περιεχόμενο και τις διαδικασίες του κάθε διημέρου τις συζητάμε και τις συμφωνούμε στο πρώτο ημίωρο της εκάστοτε συνάντησης.
Μερικές γενικές προτεινόμενες ιδέες :
Παιχνίδι
Θέατρο
Ανακάλυψη
Μάθηση
Χαλάρωση
Δημιουργία
Έκφραση
Μοίρασμα
Σκέψη
Συζήτηση
Επαφή και αίσθηση
Σχήμα και χρώμα
Μουσική και ήχοι
Κίνηση
Η Ιωάννα Μιχοπούλου έχει MSc στη Συστημική Ψυχοθεραπεία από το Kensington Consultation Center του Λονδίνου, ένα από τα λίγα εξειδικευμένα ιδρύματα που προσφέρουν αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Bedfordshire. Είναι μέλος του Συνδέσμου Οικογενειακής Θεραπείας του Λονδίνου και του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπευτών. Έχει δουλέψει σε κλινικές ψυχοθεραπείας στο NHS και ιδιωτικά τα τελευταία 6 χρόνια.
Όλα τα workshops πραγματοποιούνται ως εξής :
Σάββατο 12:00 – 15:00 & 17:00 – 20:00
Κυριακή 14:00 – 17:00 & 19:00 – 22:00
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, 6985606912 (Στέλα Γεωργίου)