Συγγραφέας: Ρόμπερτ Στράιμπελ
Μετάφραση: Μαριάννα Χάλαρη
Επιμέλεια: Λένια Μαζαράκη
Επίμετρο: Ιάσονας Χανδρινός
Έκδοση: Αλφειός
Σελίδες: 368
Μέγεθος: 14 Χ 21
Τιμή: 16,96
ISBN: 978-960-6679-55-1
Να ζει κανείς με την ενοχή. Ενοχή γιατί;
Εμείς απλώς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε.
Μα εμείς απλώς διαταγές εκτελούσαμε.
Στο βιβλίο του Ρόμπερτ Στράιμπελ Απρίλιος στο Στάιν πρώτη φορά παρουσιάζεται διεξοδικά ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια της σύγχρονης αυστριακής ιστορίας. Πρόκειται για τη σφαγή που έγινε στις 6 Απριλίου 1945 στη φυλακή της πόλης Στάιν, όταν εκατοντάδες κρατούμενοι –ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες– δολοφονήθηκαν από μονάδες των Ες Ες, μέλη των Ταγμάτων Εφόδου αλλά και του ντόπιου πληθυσμού, παρά τη ρητή διαταγή για αποφυλάκιση που είχαν λάβει τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Ο συγγραφέας, με την ιδιότητά του ως ιστορικού, έχει ερευνήσει σε βάθος όσα συνέβησαν λίγο πριν από το τέλος του πολέμου σε αυτή τη μικρή πόλη της Αυστρίας. Βασιζόμενος σε πληθώρα συνεντεύξεων που πήρε ο ίδιος από επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων, αλλά και στη μελέτη επιστολών, απομνημονευμάτων και κάθε είδους σχετικών αρχείων, ο Στράιμπελ κατορθώνει να συνθέσει ένα πολυφωνικό αφήγημα στο οποίο η σκοτεινή πραγματικότητα μετουσιώνεται σε μυθοπλασία.
Στο μυθιστόρημα δεν εξιστορούνται μόνο οι φρικαλεότητες των θυτών και οι κακουχίες που είναι αναγκασμένοι να υπομείνουν οι κρατούμενοι μέχρι τον αφανισμό ή τη σωτηρία τους, κάτι για το οποίο συχνά αποφασίζει αποκλειστικά η τύχη. Παραχωρείται ισότιμα χώρος και στην περιγραφή της αστείρευτης θέλησης για επιβίωση, καθώς και στην ανάδειξη των λιγοστών αλλά τόσο φωτεινών ανθρώπινων στιγμών, εκ διαμέτρου αντίθετων με τη ζοφερή συνενοχή.
Η έκδοση συνοδεύεται από επίμετρο του ιστορικού Ι. Χανδρινού με θέμα: «Έλληνες όμηροι και καταναγκαστικοί εργάτες στη ναζιστική Γερμανία».
Ο (1959) γεννήθηκε στην πόλη Κρεμς της Αυστρίας. Σπούδασε μεταξύ άλλων Ιστορία και Γερμανική Φιλολογία στη Βιέννη, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της Σύγχρονης Ιστορίας. Από το 1999 διευθύνει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Χίτσινγκ της Βιέννης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν κυρίως την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού, τον εβραϊσμό και τους εξόριστους, θέματα για τα οποία έχει γράψει βιβλία και έχει προβεί σε πολλές δημοσιεύσεις. Έχει επίσης οργανώσει αρκετές δράσεις μνήμης για την αντίσταση στο ναζιστικό καθεστώς, έχει επιμεληθεί εκδόσεις ανάλογου περιεχομένου, ενώ έχει εκδώσει και δύο ποιητικές συλλογές. Το βιβλίο Απρίλιος στο Στάιν είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Ο Στράιμπελ παρουσιάζει ένα σημαντικό συλλογικό συμβάν της αυστριακής ιστορίας από πλήθος οπτικές γωνίες και με τόσο συναρπαστικό τρόπο, ώστε δύσκολα διακόπτει κανείς την ανάγνωση. […] Πρόκειται για ένα βιβλίο που εκπλήσσει.
Erich Hackl, JUNGE WELT
Ο ιστορικός Ρόμπερτ Στράιμπελ διηγείται ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας. […] Ένα πολυφωνικό καλειδοσκόπιο, ένα ζωντανό, απωθημένο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας.
Gregor Auenhammer, DER STANDARD
Τα ονόματα έχουν αλλάξει, τα συμβάντα εξιστορούνται μυθιστορηματικά, όμως το περιεχόμενο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ιστορικά γεγονότα. […] Ο Ρόμπερτ Στράιμπελ περιγράφει δράστες, συναυτουργούς και θύματα.
Heiner Boberski, WIENER ZEITUNG
Σχεδόν όλα τα ονόματα είναι επινοημένα.
Το βιβλίο, ωστόσο, είναι πιο αληθινό ακόμη κι απ’ όσο μπορεί κανείς να αντέξει.
Peter Pisa, KURIER