mosaic

Αλεξάνδρα Θανέλλου
Παναγιώτης Λάμπρου – WEE
Πάντα αναρωτιόμουνα τι θέλει και θυμάμαι
Χρόνια, μήνες και στιγμές και ανάμεσα τους να ‘μαι
Πίστη, αγωνία, πουτάνα ερημιά
Κι ύστερα μονάχα μια σκιά που όλο βουλιάζει
(Αχ και να’μουν χορτάρι…)
*Περιμένοντας τον καλεσμένο της επόμενης εβδομάδας, φωτογράφο Παναγιώτη Λάμπρου, που “μιλάει” τη γλώσσα των εικόνων. Για το λόγου το αληθές, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Αργύρης Λουλές
Elliott Smith – Say Yes
Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης, ο Elliott Smith.

Γιώργος Φερτάκης
David Crosby – Cowboy Movie
Ένα τραγούδι παρμένο από το πρώτο προσωπικό LP του David Crosby στο οποίο δεν είχα δώσει την πρέπουσα σημασία μια φορά κι έναν καιρό. Διαβάζοντας το βιβλίο του Nick Kent “Apathy For The Devil, a 70s Memoir”, είπα να του δώσω μια ευκαιρία ακόμα και βγήκα κερδισμένος, ίσως μαζί με κάποιους από τους ακροατές του Φράγματος.

Γιώργος Χούλλης
Television – Marquee Moon
Όταν ακούστηκαν οι πρώτες νότες του “Elevation” στο νεοσύστατο τότε CBGB όλα έδειχναν ότι κάτι μεγάλο επρόκειτο να συμβεί. Και τελικά έτσι έγινε, έστω κι αν η αναγνώριση ήρθε αργοπορημένα.

Δημήτρης Δελής
Constantine – Egyptian Days
Ενα acid folk διαμάντι απο τον φετινό,πρώτο δίσκο του Constantine “Day Of Light”,που μας γυρίζει χρόνια πίσω και κάνει τους Incredible String Band και τους Comus να νιώθουν περήφανοι…
https://www.youtube.com/watch?v=6W6ZC9YnhaY

Έλενα Λιδωρικιώτη
Κορώνης & Φίλανδρος – Στο Ζάππειο μια μέρα
Αυτή την εβδομάδα είπαμε να ασχοληθούμε με θρυλικά ντουέτα και οι Κορώνης και Φίλανδρος, ένα τραγουδιστικό ντουέτο που μεσουράνησε στην ελαφρά μουσική της μεταπολεμικής εποχής, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ελίνα Σκλαβενίτη
Back Cat Bones – Four Women
Μια διαφορετική εκδοχή του Four Women της Nina Simone απο τους Black Cat Bones που κυκλοφόρησαν ένα και μόνο δίσκο (Barbed Wire Sandwich) το 1969.
Λίγα χρόνια νωρίτερα η Nina Simone το είχε ηχογραφήσει και συμπεριλάβει στο δίσκο της “Wild is the wind”.
Αξίζει τον κόπο μια ακρόαση και σίγουρα μια ματιά στην ιστορία πίσω από αυτήν τη δημιουργία της N. Simone.

Θάλεια Τζιουροπούλου
The Beatles – Lucy in the Sky with Diamonds
Τόσο αθώο όσο και ένοχο…
Διάλεξε και πάρε…

Latcho Drom
Lhasa de Sela – La Celestina
Πέταξε ελαφρά κοιτάζοντας τον κόλπο, χαμογέλασε στα ατρόμητα θαλασσινά πουλιά και τελικά προσγειώθηκε στη σκηνή. Η Lhasa de Sela έφτασε πετώντας γιατί είναι ένας άγγελος και οι άγγελοι το συνηθίζουν αυτό. Άφησε τα φτερά της στο καμαρίνι και -βγαίνοντας στο σανίδι- μας χάρισε τα πιο έντονα, όμορφα και συγκλονιστικά λεπτά που έχουν βιώσει ποτέ οι αισθήσεις μας. Την επόμενη φορά που κάποιος θα φέρει έναν άγγελο, ας ειδοποιήσει προηγουμένως, γιατί δεν είμαστε προετοιμασμένοι στην καθημερινότητά μας να υποδεχόμαστε τέτοιας έντασης ομορφιά.

Νίκος Μάρος
Alice Coltrane – Turiya And Ramakrishna
Δεν έγινε γνωστή γιατί ήταν η δεύτερη σύζυγος του μεγάλου John Coltrane. Ούτε γιατί άλλαξε το όνομα της σε Turiyasagitananda. H Alice ήταν μια πολύ καλή πιανίστρια αλλά κυρίως μια δεξιοτέχνης της άρπας εντάσσοντας αυτό το ιδιαίτερο μουσικό όργανο στην Jazz!

Νίκος Ταλεμόπουλος
Puscifer – The Arsonist
Οι Puscifer ένα χρόνο περίπου μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου ‘Money Shot’, έβγαλαν αυτό το video clip παίρνοντας ξεκάθαρα θέση εναντίον του Trump στις επερχόμενες εκλογές.

Όλγα Γαβριηλίδου
Matt Elliott – La Disputa
Ο Matt Elliott διασκευάζει Yann Tiersen. Ό,τι πρέπει για ένα κρύο απόγευμα του φθινοπώρου.

Παναγιώτης Φέτσης
Solar Music Library – The Hula-Hoop of the jet generation
Από το πρώτο άλμπουμ των Θεσσαλονικέων, τώρα και σε βινύλιο. Tribal ρυθμοί, ψυχεδελική ατμόσφαιρα και progressive rock πινελιές σε ένα πολυσυλλεκτικό ντεμπούτο από τα λίγα!

Sotrek #ΗUMBAonair
New Fast Automatic Daffodils – Lions
Από τις πιο υποτιμημένες μπάντες της σκηνής του Μάντσεστερ, με βρώμικο κιθαριστικό γκάζι, πανκ φωνητικά και εκπληκτικό όνομα. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι από το 1989 και το πρώτο τους single.

Σπύρος Καλετσάνος
The Buffalo Are Coming – Gila
Οι Kraut rockers, εκ Στουτγκάρδης, δημιουργήθηκαν το ’69 και μετά από έναν (ομώνυμο) δίσκο διαλύθηκαν. Επανενώθηκαν για ένα ακόμα LP με τον Conny Veit, μοναδικό της πρώτης σύνθεσης, τη Sabine Merbach στα φωνητικά και 2 μέλη των Popol Vuh (ανάμεσά τους ο ανυπέρβλητος Florian Fricke). Το album “Bury My Heart At Wounded Knee” (’73 – Warner) ήταν μια από τις πολλές αναφορές του < <Κοσμικού ΔυτικοΓερμανικού Ροκ>> στη λογοτεχνία (Brave New World, Timothy Leary, Novalis, Faust κ.α.), μιας και ο τίτλος προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Αμερικάνου Dee Brown (όπως και το εξώφυλλο του album με τον Ινδιάνο). Μια ταξιδιάρικη βόλτα στην πραγματική Αμερική που κατασφάχτηκε (θυμάμαι πάντα εκείνη την ανατριχιαστική σκηνή της ταινίας “Χορεύοντας με τους Λύκους”, με τα νεκρά βουβάλια να κείτονται γδαρμένα και τους Ινδιάνους να κλαίνε με την ηλιθιότητα του λευκού).