mosaic

Οι επιλογές των παραγωγών του σταθμού γι’ αυτήν την εβδομάδα!

Δημήτρης Κουτουκάκης – Groovy Ingredients
Gabor Szabo – First Tune In The Morning
Ο Gábor Szabó (1936-1982) υπήρξε ένας από τους πιο επιδέξιους κιθαρίστες της jazz, του οποίου το στυλ παιξίματος διακρινόταν για την ενσωμάτωση και ανάμιξη ειδών όπως jazz/gypsy jazz, pop, rock και την παραδοσιακή ουγγρική μουσική. Γεννημένος στη Βουδαπέστη άρχισε να παίζει κιθάρα σε ηλικία 14 ετών, επηρεασμένος από την τζαζ μουσική (ιδίως από jazz κιθαρίστες όπως ο Johnny Smith και ο Tal Farlow) που άκουγε από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Voice of America – VOA. Έφυγε από την Ουγγαρία το 1956, την παραμονή της Ουγγρικής Επανάστασης και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στις Ηνωμένες Πολιτείες στο San Bernardino, California.Το 1958 έγινε δεκτός στο Berklee College of Music όπου και φοίτησε μέχρι το 1960. Το 1958 συμμετείχε στο Newport Jazz Festival όπου και γνωρίζει στα παρασκήνια τον Chico Hamilton . To 1960 διακόπτει την φοίτηση του στο Berklee College of Music λόγω οικονομικών δυσκολιών και επιστρέφει στο Λος Άντζελες. Εκεί συναντιέται πάλι με τον Chico Hamilton και γίνεται μέλος της μπάντας του (The Chico Hamilton Quintet) και κάπως έτσι ξεκινάει και η δισκογραφική καριέρα του Gábor Szabó.
Η μουσική του γεμάτη αυτοσχεδιασμούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα σαγηνευτικό, μαγευτικό και ίσως μελαγχολικό ταξίδι, μέσα από τους ήχους της ακουστικής του και ενίοτε ηλεκτρικής του κιθάρας, με τους οποίους υπνώτιζε τους ακροατές του.
Εδώ ένα κομμάτι το οποίο δεν “χώρεσε” λόγω της μεγάλης του χρονικής διάρκειας, στο Groovy Ingedients της Τετάρτης, από τον προτελευταίο του δίσκο “Belsta River” (1978, Four Leaf Records).

Βασίλης Αλεξάκης – Ανθρακωρηχείο
Elliott Brood – Dig A Little Hole
Ολοκαίνουριοι Elliott BROOD, με ένα αισιόδοξο τραγούδι.

Χριστιάνα Μαγκριώτη & Βαγγέλης Ντούγκος – Twin Kicks
Cat Power – Evolution
Το τελευταίο κομμάτι της υπερδισκάρας You are free της Cat Power, που βγήκε το 2003 από την Matador Records. Στο Evolution συμμετέχει στα φωνητικά και ο Εddie Vedder των Pearl Jam και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Το κομμάτι εξάλλου αποτέλεσε και την αφορμή για το αφιέρωμα σε μουσικές συνεργασίες που θα παρουσιάσουμε (Twin Kicks) την ερχόμενη Κυριακή.

Σοφία Ζέρβα – this counter culture
The Black Angels – Life Song
Μπαλαντούλα από τους Black Angels

Νίκος Ταλεμόπουλος – Άγρυπνοι στην Αθήνα
Crippled Black Phoenix – Burnt Reynolds
Απρίλης 2007, πρώτοι μου μήνες στην Αθήνα και πηγαίνω στο ΑΝ να δω μια μπάντα που λέγεται Crippled Black Phoenix που δεν έχει βγάλει κανένα δίσκο και δεν υπήρχε ούτε ένα τραγούδι να ακούσεις στην καινούρια myspace σελίδα τους, για youtube ούτε κουβέντα. Το ότι ήταν μέλη των Electic Wizard, των Mogwai αλλά και ο παραγωγός των Portishead, Geoff Barrow, μου είχε τραβήξει την προσοχή. Τελικά ήταν ένα από τα καλύτερα live που έχω δει ποτέ.
Τα χρόνια πέρασαν, ο “αρχηγός” Justin Greaves κατάφερε να τσακωθεί με όλους, να τους διώξει, να πάρει άλλους στη θέση τους, να τσακωθεί και με αυτούς και να τους διώξει (!!!) και πλέον είμαστε στην 3η-4η μετάλλαξη της μπάντας. Την προηγούμενη βδομάδα έβγαλαν ένα συμπαθητικό δίσκο, με κάποια ωραία τραγουδάκια, που σε κανα χρόνο δε θα θυμάται κανείς.
Το σοκ όμως στο 1ο live της ακρόασης του Burnt Reynolds, όσοι ήμασταν εκεί, θα το θυμόμαστε πάντα.

Χρήστος Σακελλαρίου & Νίκος Πελεκούδας – Metal Beyond
Audrey Horne – Audrevolution
Μέσα στη γενικότερη κατήφεια και απαισιοδοξία που κυριαρχεί στη μουσική σήμερα κάποιες μπάντες μάς υπενθυμίζουν ότι η μουσική είναι ΚΑΙ διασκέδαση. Ανοίξτε μπύρες, φωνάξτε φίλους. Το Blackout των Audrey Horne ακούγεται μονορούφι και είναι απολαυστικότατο!

Γιώργος Φερτάκης – Το Φράγμα Του Ήχου
D.A.R.K. – High Fashion
Μπορεί να έγινε η απώλεια συνήθεια μας και κάποιους θανάτους να τους περιμένουμε ή να υποψιαζόμαστε ότι όπου να’ ναι θα μάθουμε το μαντάτο αλλά όταν πρόκειται για σύγχρονους, συνομήλικους σου ανθρώπους “την ακούς” λίγο παραπάνω. Έτσι και με την Dolores, μπαμ, ένα βράδυ ακούς “πέθανε η Dolores” και δεν πάει ο νους σου, και ρωτάς “πια Dolores;” και είναι αυτή η μία, από το Λίμερικ, τόσο αποφασισμένη να μπει σε μια ροκ μπάντα που μόλις αυτό συνέβη την απογείωσε σε σημείο που να είναι μεγαλύτερη εκτός παρά εντός Ιρλανδίας. Ενάμιση χρόνο πριν έβαζε κάτι νέο στα σκαριά παρέα με τον Andy Rourke, τους D.A.R.K. Σκότος, και για το Φράγμα Του Ήχου.

Πάνος Φιλιάνος & Χρήστος Σπύρου – Besa Focus Podcast
LL Cool J ft. Total – Loungin
Σημαντικό κομμάτι του LL Cool J και σημαντικός καλλιτέχνης, ο οποίος συνοδεύει και σηματοδοτεί μια εποχή στην οποία η soul/pop πέρασε από την undergroung hip hop sampling στο mainstream hip hop το οποίο γνώρισε μεγάλη δημοφιλία έκτοτε.
https://www.youtube.com/watch?v=Ya8Qp_RVxYU

Δημήτρης Δελής – Honky Tonk Lagoon
Beacon Street Union – The Clown Died In Marvin Gardens
50 χρόνια από το 1968 και -ανάμεσα σε όλες τις δισκάρες που βγήκαν τότε- έχουμε μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτόν…

ToSofoPaidi – Blanketed By Static
The Daktaris – Musicawa Silt
Οι The Dactaris θα μπορούσαν να είναι μια μπάντα που θυμίζει Fela Kuti και παίζει Afrobeat κάπου στην δεκαετία του ’70. Δεν ήταν όμως, στην πραγματικότητα είχαν καταγωγή από το Brooklyn, αλλά η δισκογραφική της (Desco) δεν πολυπροσπάθησε να χαλάσει το χατίρι σε όλους όσοι ήθελαν να πιστέψουν κάτι διαφορετικό από την αλήθεια.

Latcho Drom – Latcho Drom
Abbey Lincoln – Afro Blue
Το Afro Blue του Mongo Santamaría στην πιο όμορφη για το Latcho Drom εκδοχή του με την απίθανη ερμηνεία της πολυαγαπημένης Abbey Lincoln.

Σπύρος Καλετσάνος – Noir
Timon – The Bitter Thoughts of Little Jane
Πέρασαν ακριβώς 50 χρόνια (19/1/68) από την έκδοση αυτού του single (στο label της Pye). Ελάχιστοι το πήραν χαμπάρι τότε και το ίδιο ισχύει και σήμερα. Όμως ο τύπος που κρυβόταν πίσω από το όνομα Timon, διένυσε και ακόμα διανύει μια μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα πορεία. Η εκπομπή Noir ασχολήθηκε χθες με τον (πιο γνωστό ως) Tymon Dogg και την πολύπλευρη καριέρα του, ξεκινώντας με το ίδιο κομμάτι, The Bitter Thoughts of Little Jane, που ανήλικος ακόμα ηχογράφησε, παρέα με τους Jimmy Page & John Paul Jones. Άλλωστε οι πασίγνωστοι φίλοι και συνεργάτες του (Paul McCartney, Joe Strummer, Ian Hunter), συνήθως του «έκλεβαν» τη δόξα, αν και ο ίδιος δεν είχε ποτέ πρόβλημα, ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως κάποια στιγμή η ιστορία θα αποκαταστήσει το τεράστιο ταλέντο του!
https://www.youtube.com/watch?v=ZcaNk5hiP9k

Όλγα Γαβριηλίδου – Αφτί Επαφής
Μάνος Χατζιδάκις – Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές
Τέλη της δεκαετίας του ’40, ο Μάνος Χατζιδάκις ανακαλύπτει το ρεμπέτικο τραγούδι και γίνεται ο πρώτος που θα το μελετήσει σε βάθος και θα κατανοήσει την αξία του, για να δώσει μια διάλεξη τον Ιανουάριο του 1949 που, όχι μόνο δικαιώνει το ρεμπέτικο ως «μια τέχνη γνησίως και μοναδικά ελληνική», αλλά και τολμά να εντοπίσει ως βασική πηγή του την «αυστηρή και απέριττη εκκλησιαστική υμνωδία» (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την διάλεξη εδώ). Το έργο ”Έξι λαϊκές ζωγραφιές” πρόκειται για μια μεταγραφή , έξι γνωστών ρεμπέτικων τραγουδιών (των Τσιτσάνη, Μητσάκη, Χατζηχρήστου, Καλδάρα), που παρουσίασε ο νεαρός τότε συνθέτης για πρώτη φορά το 1951 με την μορφή του μπαλέτου από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.