Η Μουσική Κοινότητα    
της Κτενά…

Μια ομάδα νέων ανθρώπων με κοινή αγάπη την μουσική, αποφάσισε να κάνει το δικό της ραδιόφωνο. Έτσι, το αυτοδιαχειριζόμενο πείραμά τους μετρά ήδη μια τετραετία και ξεκαθαρίζουν ότι θα  συνεχίσουν. «Είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Στηρίζουμε τον σταθμό από την τσέπη μας και δεν χρωστάμε σε κανένα. Προσπαθούμε, κάνουμε λάθη και πάμε παρακάτω. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Δεν θα μας απολύσει κανένας διευθυντής αν δεν πιάσουμε τους στόχους» δηλώνουν χαρακτηριστικά

 

ΤοMusicSocietyWebRadiON συμπλήρωσε 4 χρόνια λειτουργίας. Είστε το πρώτο, αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο της Αθήνας. Τι σας άφησε, τις σας δίδαξε αυτή η τετραετία;

Μια καλή ιδέα είναι η αρχή. Η δουλειά και η επιμονή ανταμείβουν τους τολμηρούς. Εμείς πήραμε το ρίσκο και «γεννήσαμε» κάτι καινούριο. Το 1ο αυτοδιαχειριζόμενο διαδικυτυακό ραδιόφωνο της πόλης δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους που δεν προσπαθούν να βγάλουν χρήματα ή να κάνουν καριέρα. Θέλαμε να κάνουμε ραδιόφωνο, να μοιραστούμε τις μουσικές μας και τις αγωνίες μας. Το Κτενόβιο (έτσι αποκαλούμε το MS, αφού βρίσκεται στην οδό Κτενά) είναι ένας δημιουργικός πυρήνας παιδιών που μας ενώνει η αγάπη για τη μουσική και το ραδιόφωνο. Αυτά τα 4 χρόνια έχουμε κάνει συνεντεύξεις, αφιέρωματα και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ώρες live εκπομπών. Αυτά τα 4 χρόνια, νιώσαμε καλύτερα τι σημαίνει διάλογος, διαφωνία, κριτική και αυτοκριτική. Σε δύσκολες στιγμές που αναρωτιέσαι «τώρα εγώ γιατί τρέχω;» και είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις, κάτι γίνεται, η ομάδα «δένει» και δημιουργεί κάτι καινούριο.

 

 

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Οι πρώτοι 65 παραγωγοί που δημιουργήσαμε το Music Society, παρακολουθήσαμε το σεμινάριο ραδιόφωνου του Μικρού Πολυτεχνείου με τον Γιώργο Φλωράκη. Θέλαμε να κάνουμε ραδιόφωνο, όμως η πόρτα των FM ήταν κλειστή. Μια ομάδα παιδιών έριξε την ιδέα και έτσι συγκροτήθηκε η ομάδα. Χρειάστηκαν πολύωρες συζητήσεις, κοινό ταμείο και πολύ δουλειά. Νοικιάσαμε χώρο, φτιάξαμε στούντιο και μάθαμε να χειριζόμαστε τα μηχανήματα. Τον Μάιο του 2010 βγήκαμε στον αέρα!

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε; Πόσοι συμμετέχετε σε αυτή την πρωτοβουλία;

Η αυτοδιαχειρίση είναι δύσκολη υπόθεση. Όταν δεν αποφασίζει ένας, όταν δεν υπάρχει επικεφαλής, οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο. Όλο αυτό τον καιρό, ζήσαμε έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις και κάποιες φορές βρεθήκαμε σε αδιέξοδο. Πως στα αλήθεια να συνεννοηθούν 65 άνθρωποι και πώς να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο; Κάποιοι αποχώρησαν, άλλοι έφυγαν για το εξωτερικό λόγω κρίσης και κάποιοι το είδαν σαν μια περιπέτεια που κάποια στιγμή τελείωσε. Βεβαίως από τότε, ήρθαν και άλλοι παραγωγοί και σήμερα είμαστε περίπου 40. Πλέον συνεννοούμαστε καλύτερα και λειτουργούμε ως μια ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε διαφωνίες, όμως έχουμε βρει τον ρυθμό μας και όλοι δουλεύουμε για το καλό του MS. Κανείς από εμάς δεν έχει εργαστεί στα FM, δεν είμαστε επαγγελματίες του ραδιοφώνου. Αυτό σημαίνει πως ότι κάνουμε δεν βρίσκει εύκολα θέση σε sites και εφημερίδες. Δεν έχουμε ανάμεσα μας «φίρμες» που είναι κολλητοί με γνωστούς καλλιτέχνες και δημοσιογράφους. Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα μας μέσω των social media και βεβαίως με αφισοκολλήσεις όταν μιλάμε για πάρτι και σεμινάρια. Τέλος, οι παραγωγοί του σταθμού πληρώνουμε μηνιαία συνδρομή για να καλύψουμε τα έξοδα μας. Όπως όλος ο κόσμος, έτσι και εμείς δυσκολευόμαστε..

staikos2 Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και πώς γίνονται οι επιλογές για το πρόγραμμα του σταθμού;

Μια φορά τον μήνα πραγματοποιείται γενική συνέλευση, όπου συζητάμε τα θέματα που μας απασχολούν. Ακολουθεί ψηφοφορία και εφαρμόζουμε την απόφαση της πλειοψηφίας. Κάθε Ιούνιο στήνουμε κάλπες και εκλέγουμε διοικητικό συμβούλιο και ομάδα προγράμματος. Ο σταθμός, λειτουργεί με ομάδες. Δηλαδή η ομάδα σεμιναρίων στήνει και τρέχει τα σεμινάρια του σταθμού. Η ομάδα χώρου ασχολείται με τα ζητήματα του χώρου (καθαριότητα, προμήθειες). Η ομάδα τεχνικής υποστήριξης φροντίζει το στούντιο και εκπαιδεύει τα νέα μέλη, ενώ η ομάδα επικοινωνίας ασχολείται με τα social media και γενικότερα με την επικοινωνία των όσων κάνουμε προς τα έξω. Η ομάδα προγράμματος είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα του MS, που φτιάχνει μετά από συνεννόηση με τους παραγωγούς. Ανταλλάσσουμε δεκάδες mails και κουβεντιάζουμε για ό,τι μας απασχολεί. Στο σαλόνι του σταθμού και στο μπαλκόνι μας γίνονται οι πιο δημιουργικές και έντονες συζητήσεις.

 

Τι μουσική παίζετε;

Ένα από τα χαρακτηριστικά του σταθμού μας, είναι η απουσία «μουσικής γραμμής». Παίζουμε ελληνική και ξένη μουσική, ενώ υπάρχει μόνο μια απαγόρευση. Λαϊκοπόπ, σκυλάδικο ή «μοντέρνο» ελληνικό τραγούδι δεν.. Οι περισσότεροι παραγωγοί κινούνται σε ροκ μονοπάτια, όμως αγαπάμε την jazz, την soul και την καλή pop. Πριν από λίγο καιρό αποκτήσαμε και εκπομπή με κλασσική μουσική! Έντεχνο, λαϊκό και ροκ είναι οι επιλογές όσων παραγωγών παίζουμε ελληνική μουσική. Ο καθένας από μας, είναι υπεύθυνος για τις μουσικές που επιλέγει. Δεν υπάρχουν κατευθύνσεις, υποδείξεις και τραγούδια που όλοι πρέπει να παίζουμε.. Playlist εξαιρετική, έχουμε μόνο όταν δεν έχουμε live εκπομπές.

Παράλληλα όμως διοργανώνετε σεμινάρια, ενώ με δράσεις σας στηρίζετε ευπαθείς ομάδες.

Είμαστε το 1o web radio που έστησε σεμινάρια ραδιόφωνου. Έχουμε ακόμη οργανώσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής, φωτογραφίας, μουσικής επιμέλειας, ψυχολογίας και πολλά άλλα.Οι τιμές μας είναι εξαιρετικά χαμηλές. Για εμάς τα σεμινάρια είναι μια πηγή εσόδων. Με τα χρήματα που κερδίζουμε καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Για τους παραγωγούς του σταθμού, τα σεμινάρια λειτουργούν ως «εργαστήρια γνώσης». Μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και γνωρίζουμε ανθρώπους της μουσικής. Έρχονται κοντά μας άνθρωποι που παρακολουθούν ένα σεμινάριο, γίνονται φίλοι μας, ακροατές, ακόμα και μέλη του σταθμού. Οι Οδυσσέας Ιωάννου, Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), Μάρκος Φράγκος, Ιωάννα Μιχοπούλου, Σπύρος Στάβερης, Χάρης Συμβουλίδης και άλλοι, είναι οι εισηγητές των σεμιναρίων και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, αυτά τα 4 χρόνια. Σε συνεργασία με την «Ομάδα 27» έχουμε διοργανώσει δύο ανταλλακτικά παζάρια ρούχων με τον τίτλο «Το δικό μου, δικό σου». Όσα ρούχα έμειναν τα μεταφέραμε σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ συγκεντρώσαμε και είδη πρώτης ανάγκης για τους φυλακισμένους. Εδώ και λίγο καιρό, συγκεντρώνουμε τρόφιμα και στηρίζουμε κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες δομές. teaser06web

Τι φιλοδοξίες έχετε για την «Μουσική σας Κοινότητα»;

Νομίζω πως δεν έχουμε φιλοδοξίες. Ποτέ δεν είπαμε ότι θέλουμε να μας ακούνε τόσοι ή να φτάσουμε εκεί. Αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε στάσιμοι ή αδρανείς. Κάθε χρόνο δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα και προσπαθούμε να «χτίσουμε» την επόμενη ημέρα του Music Society Web RadiON. Το βασικό μας πλεονέκτημα, είναι πως είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Στηρίζουμε τον σταθμό από την τσέπη μας και δεν χρωστάμε σε κανένα. Προσπαθούμε, κάνουμε λάθη και πάμε παρακάτω. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Δεν θα μας απολύσει κανένας διευθυντής αν δεν πιάσουμε τους στόχους. Νομίζω πως λίγοι από μας περίμεναν, πως το αυτοδιαχειριζόμενο πείραμα μας, θα κρατούσε 4 χρόνια. Τώρα, όμως νιώθω πως πατάμε στα πόδια μας και πλέον έχουμε γίνει και λίγο «επαγγελματίες». Δηλαδή, μάθαμε να στήνουμε πρόγραμμα, σεμινάρια, γίναμε λίγο τεχνικοί και νοικοκύρηδες του εξαιρετικού χώρου που έχουμε στο κέντρο της Αθήνας. Θέλουμε να κάνουμε καλό ραδιόφωνο, να γνωρίζουμε ανθρώπους της μουσικής και να έχουμε πάντα ανοιχτή την πόρτα μας σε όποιον αγαπά το ραδιόφωνο. Συνεχίζουμε.

 

Στα ερωτήματα του Mikrocosmos.gr απάντησε ο Απόστολος Στάικος

 

 

 

 

 


More Posts for Show: