Δύο νέες κυκλοφορίες από την Puzzlemusik!
Μαρία Λατσίνου & Mokita – Λάρυμνα
κυκλοφορεί σε CD και ψηφιακή μορφή (download και streaming) την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018
Στο τέλος της ημέρας
Κάτω από τον ίδιο ουρανό
Κάτω από τα ίδια αστέρια
Κοιμόμαστε όλοι
Τα τραγούδια του άλμπουμ Λάρυμνα ηχογραφήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε μια αγροικία στη Λάρυμνα Φθιώτιδας. Με την πολύτιμη βοήθεια του Μανώλη Αγγελάκητο σχήμα έστησε στούντιο και μέσα από τη δημιουργική διαδικασία που ακολούθησε ηχογράφησε σε διάστημα 6 ημερών όλα τα τραγούδια του άλμπουμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχήμα εγκαταστάθηκε στη Λάρυμνα έχοντας ολοκληρωμένα και προβαρισμένα πέντε μόνο από τα τραγούδια του άλμπουμ. Τα υπόλοιπα πέντε γεννήθηκαν επί τόπου κατά την διαδικασία των ηχογραφήσεων.
4 από τα τραγούδια του άλμπουμ είναι σε μουσική και στίχους του Χρήστου Αλεξόπουλου, ενώ τα υπόλοιπα είναι συλλογικές συνθέσεις των Mokitaκαι τηςΛατσίνου (σε διάφορους συνδυασμούς μελών) πάνω σε αρχικές ιδέες του Αλεξόπουλου.
Το εναρκτήριο τραγούδι «Αυτό» είναι μελοποίηση του ποιήματος «Δημοτικό» από την ποιητική συλλογή της Ευγενίας Λουπάκη. Το σπίτι από μακριά (Μελάνι, 2017). Οι στίχοι του ρεφραίν στο «Κούρος» είναι αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα της Αγγελικής Δαρλάση (Μεταίχμιο, 2015).
Της κυκλοφορίας του άλμπουμ προηγήθηκε η κυκλοφορία του digitalsingle«Σφίγγει ο κλοιός» που λειτούργησε ως προπομπός. Σε ανάλογο κλίμα με το single και το tourdeforceτου άλμπουμ, το 9λεπτο «Παγίδα», ενώ καθώς εξελίσσεται η ακρόαση το κλίμα σταδιακά μεταλλάσσεται από το σκοτεινό στο στοχαστικό με χαρακτηριστικότερα ίσως τραγούδια αυτής της διάθεσης τα «Όλα αυτά που δεν θα γίνουν ποτέ» και «Στο τέλος της ημέρας». HΛάρυμνα κλείνει με το ομότιτλο οργανικό track που είναι ένας αυτοσχεδιασμός του σχήματος σε Λόκριο τρόπο.
Η Μαρία Λατσίνουστο παρελθόν έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ «Μια Ανάσα Δρόμος» (Puzzlemusik, 2015) και «Μια Ανάσα Μετά: Live @ ΙΛΙΟΝ plus» (Puzzlemusik, 2017)από τα οποία ξεχώρισε ραδιοφωνικά κυρίως το τραγούδι «Χαμένη γενιά». Τα άλμπουμ απέσπασαν πολύ θετικές κριτικές για τις ερμηνευτικές ικανότητες της Μαρίας, για το νέο ήχο που πρότειναν, για τις συνθέσεις του Χρήστου Αλεξόπουλου και για τις ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και την εκτελεστική δεινότητα που πρόσφερε όλη η ομάδα των μουσικών που συμμετείχαν σε αυτά. Η σύνθεση του σταθερού σχήματος που υποστήριξε την Μαρία Λατσίνου από το 2015 σταθεροποιήθηκε από το προηγούμενο ήδη άλμπουμ κι έτσι στο Λάρυμνα αποκτά πλέον όνομα.
Mokita: Λέξη της φυλής Kivila (Παπούα – Νέα Γουινέα) που σημαίνει “Η αλήθεια που όλοι γνωρίζουν αλλά έχουν συμφωνήσει να μη μιλούν για αυτή”
Τους Mokita αποτελούν οι: Χρήστος Αλεξόπουλος (πιάνο – πλήκτρα), Γιώργος Ανδρουλάκης (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές),Βάσω Μιχαηλίδου (ακορντεόν, δεύτερα φωνητικά), Γιώργος Λιάπης (ηλ. μπάσο), Φοίβος Βαλαβάνης (τύμπανα).
Το Σάββατο 28/4 (μία μέρα μετά από τη κυκλοφορία του άλμπουμ) οι Μαρία Λατσίνου & Mokita παρουσιάζουν live ορισμένα από τα τραγούδια του Λάρυμνα στην ραδιοφωνική εκπομπή ΕΡΤ Sessionsτου B’ Προγράμματος της ΕΡΤ που επιμελείται και παρουσιάζει ο Πάνος Χρυσοστόμου. Η ώρα μετάδοσης της εκπομπής είναι στις 17.00 και το setlistτου liveαυτού περιλαμβάνει τραγούδια του Χρήστου Αλεξόπουλου και από τα 3 άλμπουμ της Μαρίας Λατσίνου κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του σχήματος από το 2015 μέχρι σήμερα.
Η ολοκληρωμένη live παρουσίαση του άλμπουμ Λάρυμνα θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο σε χώρο που θα ανακοινωθεί.
Το cd κυκλοφορεί σε εξώφυλλο και ένθετο με πρωτότυπα σχέδια της Ελένης Κεσαπίδου και διατίθεται σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία. Η ψηφιακή κυκλοφορία θα είναι διαθέσιμη για download και streaming σε GooglePlay, iTunes, Spotify, Tidal, Deezer και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.
Ενορχήστρωση: Συμμετοχή και συνεργασία των μουσικών
Παραγωγή: Χρήστος Αλεξόπουλος
Ηχοληψία: Μανώλης Αγγελάκης
Μίξεις: Μανώλης Αγγελάκης με τη συνδρομή του Γιώργου Λιάπη
Mastering:ΓιώργοςΠρινιωτάκης (ArtracksStudios)
Σχεδιασμός Εξωφύλλου – Artwork: Ελένη Κεσαπίδου
WLSFW – Featuring
Κυκλοφορεί σε CD και ψηφιακή μορφή (download και streaming) την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018.
Wachsman, Phil (βιολί, electronics)
Lytton, Paul (Ντραμς, Percussion, Live Electronics, Όργανα ιδιοκατασκευής)
Sandell, Sten (πιάνο)
Floridis, Floros (κλαρινέτο, μπάσοκλαρινέτο)
Wooley, Nate (τρομπέτα)
Το Featuring είναι η σύμπραξη 5 κορυφαίων μουσικών της freejazz / avant-garde jazz. Πρόκειται για ηχογράφηση της εμφάνισης του κουιντέτου, στις 6 Μαΐου 2016 στο Φεστιβάλ «Ulrichsberger Kaleidophon» στην Αυστρία.
Φλώρος Φλωρίδης: ο κλαρινετίστας και σαξοφωνίστας Φλώρος Φλωρίδης έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 25 άλμπουμ ξεκινώντας από το 1979 και τον διπλό δίσκο Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου με τον Σάκη Παπαδημητρίου – ο πρώτος avant-jazz δίσκος που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα – περνώντας σε άλμπουμ όπως το Well, anything can happen (Puzzlemusik, 2009) που έγινε σε συνεργασία με τον Nicky Skopelitis και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο και φτάνοντας στην σημερινή κυκλοφορία. Στην πορεία – και ενώ τα τελευταία πολλά χρόνια μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Βερολίνο και την γενέτειρα του Θεσσαλονίκη – έχει διανύσει μία πολύ σημαντική διαδρομή στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, την πειραματική μουσική και την freejazz ανοίγοντας νέους δρόμους στην σύγχρονη ευρωπαϊκή μουσική.
Από τους πολυάριθμους σταθμούς αυτής της συναρπαστικής πορείας ενδεικτικά αναφέρονται επίσης οι συνεργασίες του με: OkayTemiz, Günter “Baby” Sommer, Akira Ando, Michael Griener και πολλοί άλλοι.
Paul Lytton: Με δισκογραφία που αποτελείται από πολλά άλμπουμ σε μια σειρά από εταιρείες όπως ECM, Intact και άλλες, είτε σε ντουέτα με τον Evan Parker είτε ως τρίο με τον Evan Parker και τον BarryGuy, ο περκασιονίστας Paul Lytton, είναι ένας εφευρετικός κρουστός, με προσωπικότητα στην υφή των ήχων που παράγει στην παράδοση της ευρωπαϊκής ελεύθερης τζαζ και πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική επεξεργασία ήχου και τη χρήση οργάνων δικής του εφεύρεσης που φτιάχνει σπίτι του. Ο Lytton έκανε τις πρώτες αξιοσημείωτες εμφανίσεις του στη βρετανική δημιουργική μουσική σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και η επιρροή του -ιδιαίτερα στα live electronics- είναι ακόμη ορατή στον πειραματισμό μιας νέας γενιάς αυτοσχεδιαστών 30 χρόνια αργότερα.
Phil Wachsman: Ο βιολονίστας Φιλ Ουάξμαν, με καταγωγή από την Καμπάλα της Ουγκάντα, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες άλμπουμ ελεύθερου αυτοσχεδιασμού από το 1976 ως τις μέρες μας. Έχει και αυτός συνεργαστεί με τον Evan Parker, καθώς και με τον Roscoe Mitchell και πολυάριθμους άλλους μουσικούς τόσο από τον χώρο της free jazz και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, όχι μόνο παίζοντας βιολί αλλά και με electronics.
Sten Sandell: O Σουηδός πιανίστας, συνθέτης, παραγωγός Sten Sandell δισκογραφεί από το 1983, είτε solo, είτε σε συνεργασία με άλλους μουσικούς της σύγχρονης (contemporary) και όχι μόνο μουσικής όπως Emil Strandberg, Paal Nilssen-Love, Sverrir Gudjonsson, Johan Berthling, Chris Cutler και πολλούς άλλους. Από το 2013 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg.
Nate Wooley: Ο Αμερικανός Nate Wooley είναι από τους πιο περιζήτητους τρομπετίστες των jazz, impro και noise σκηνών του Brooklyn. Έχει συνεργαστεί με μορφές των σκηνών αυτών προεξάρχοντος του JohnZorn, όπως επίσης και με τους Yoshi Wada, Anthony Braxton, Eliane Radigue, Ken Vandermark, Fred Frith, Evan Parker και άλλους. Η δισκογραφία του ξεκινά το 2005 (solo ή με διάφορες συνεργασίες) και αριθμεί αρκετές δεκάδες άλμπουμ με πιο πρόσφατο το φετινό (2018) Of Echoing Bronze με τον Νορβηγό Torben Snekkestad.
Μίξεις και Mastering:Gerald Schauder
Σχεδιασμός Εξωφύλλου – Artwork: Anna Lytton
Το άλμπουμ θα είναι διαθέσιμο για download και streaming σε i-tunes, Spotify, GooglePlay, Deezer και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες από την Παρασκευή 27 Απριλίου και λίγες μέρες αργότερα, σε φυσική μορφή (cd) σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία.Σημειώνεται ότι το άλμπουμ έχει διάρκεια 40 λεπτά και 49” παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει 3 tracks.