Περίπου στα μέσα των ’80s την τιμητική τους τόσο από μουσικής όσο και από στιλιστικής άποψης είχαν οι μπάντες του λεγόμενου Glam Rock των οποίων τα τραγούδια και τα βιντεοκλίπ κατέκλυζαν τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα της Αμερικής. Στην πόλη του Seattle κάποιοι δεν είχαν όρεξη για τέτοια και ετοίμαζαν την επανάσταση τους με όπλα τις παραμορφώσεις των Stooges και την ορμή του Punk.
“Pure grunge! Pure noise! Pure shit!” είχε δηλώσει ο Mark Arm σε συνέντευξη του εκείνη την εποχή όταν κλήθηκε να χαρακτηρίσει το ύφος της μπάντας του, των Mudhoney, και χωρίς να το καταλάβει έγινε ο νονός μιας ολόκληρης σκηνής που απασχόλησε τη μουσική βιομηχανία στα ’90s όσο καμία άλλη. Μέχρι την εμφάνιση του Grunge η πόλη της Washington στη μουσική ήταν γνωστή μόνο ως η γενέτειρα του Jimi Hendrix. Το εναρκτήριο λάκτισμα το έδωσαν οι Green River με το EP “Come Down” και το “Rehab Doll” που ακολούθησε 3 χρόνια αργότερα στη Sub Pop Records (που αποτέλεσε το προπύργιο των περισσότερων συγκροτημάτων της σκηνής του Seattle). Από τις στάχτες του group βγήκαν δύο σημαντικές μπάντες, οι Mudhoney και οι Mother Love Bone. Οι πρώτοι ξεκίνησαν το 1988 και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να αποτελούν μια ακούραστη μηχανή ακατέργαστου θορύβου, ενώ οι Mother Love Bone μετά την κυκλοφορία του πρώτου και μοναδικού studio δίσκου τους, “Apple”, και τον θάνατο του frontman τους Andrew Wood από ηρωίνη τερμάτισαν απότομα την πορεία τους.
Μετά την διάλυση των Mother Love Bone προέκυψαν οι Pearl Jam των οποίων το ντεμπούτο album τους “Ten” κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1991 και έβαλε τα ξύλα για τη φωτιά που μπήκε ακριβώς έναν μήνα μετά με το “Nevermind” των Nirvana. H Grunge επανάσταση είχε έρθει για τα καλά για να βάλει τέλος στην αυτοκρατορία του Glam Rock. Όπως τη δεκαετία του ’70 κατά την οποία οι Sex Pistols έδωσαν μια γροθιά στο στομάχι του δεινοσαυρικού Rock όπως χαρακτηριζόταν τότε. Η λεγόμενη Generation X είχε βρει πλέον τον δικό της εκφραστή στο πρόσωπο του Kurt Cobain, τα φανταχτερά ρούχα και η λακ είχαν δώσει τη θέση τους στα σκισμένα jeans και τα καρό πουκάμισα και το βιντεοκλίπ του “Smells Like Teen Spirit” παιζόταν κατά κόρον στο MTV.
Το Seattle πλέον και επίσημα είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του και μαζί με τους προαναφερθέντες πήραν σειρά κι άλλοι, ανάμεσα τους οι Soundgarden και οι Alice In Chains (τόσο οι μεν όσο και οι δε κοιτούσαν περισσότερο προς τους Black Sabbath όσον αφορά τις κιθαριστικές επιθέσεις τους) αλλά και μπάντες όπως οι Screaming Trees, Skin Yard, Truly, αλλά και τα projects των Temple Of The Dog και Mad Season.
Η πτώση του Grunge ήρθε στις 5/3/1994 με την αυτοκτονία του Kurt Cobain, οι διαλύσεις των συγκροτημάτων της σκηνής ήρθαν η μία μετά την άλλη, και οι προσπάθειες των πολυεθνικών να βρουν τους νέους Nirvana μέσα από μπάντες που χαρακτηρίστηκαν ως Post-Grunge (Nickelback, Staind, Creed) αποδείχθηκαν φαρσοκωμωδία. Χωρίς αμφιβολία το Grunge ήταν η αναγέννηση του Rock στη δεκαετία του ’90, μια επανάσταση που είχε χρόνια να δει και που μέχρι τώρα δεν έχει ξαναδεί (και πολύ δύσκολα θα δει).
*Από τον Γιώργο Χούλλη. Ακούτε την εκπομπή Unbalanced Pieces κάθε Παρασκευή στις 20:00. Αρχείο εκπομπών στο Mixcloud.